Китайският президент Си Дзинпин връчи Държавна награда за наука и технологии за 2021 г. на двама изследователи.

Първият е 91-годишният професор Гу Сунфън - авиоконструктор от Китайската корпорация за авиационна индустрия. Той e дизайнерът на първия военен самолет на Китай през 50-те години на миналия век. Едва наскоро властите разкриха критичната му роля в стартирането на някои от най-амбициозните авиационни програми в страната.

Професорът е участвал в разработката на китайските стелт самолети и дронове, задвижвани с изкуствен интелект. Работата му е ключова и за маневриращите хиперзвукови глайдери.

Гу Сунфън настоява още от края на 80-те години на миналия век Китай да стартира разработката на стелт самолети, като благодарение на усилията му проектите получават зелена светлина. Резултатът е, че днес Китай е втората след САЩ страна, приела на въоръжение самолети от пето поколение.

Вторият награден е 86-годишен професор Уан Даджун от университета "Цинхуа". Той създава най-горещия ядрен реактор в света, който може да генерира електричество с безпрецедентна ефективност. 

Изследванията на Уанг са патентовани в Германия, САЩ и Япония, а сред постиженията му са проектирането на по-сигурни и компактни реактори.

"Работата на Уанг върху малките реактори е авангардна технология и има голям потенциал, защото е много ефективна и безопасна", споделя Лин Бокианг, директор на Китайския център за изследвания на енергийната икономика.

Тъй като Китай се стреми да намали потреблението на изкопаеми горива, се смята, че високотемпературните реактори на Уанг ще намират все повече приложения.

Повече от 260 изследователски екипа тази година получиха награда за приноса си към издигането на Китай като сила на науката и технологиите. Наградени учени има от САЩ, Австралия, Япония, Франция и Германия.

Сред китайските победители тази година са научни екипи, работещи по нанотехнологиите, въглеродните материали, видеокодирането с висока разделителна способност и чистата енергия.

Джон Холдрен, научен съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама, спечели наградата за международно сътрудничество със седем други чуждестранни учени за работа върху климата и пандемията.

Големият приз, спечелен от Гу Сунфън и Уан Даджун върви с премия от 1,25 милиона долара за всеки. Това е повече от паричната награда на Нобеловата награда.

Това показва, че Китай придава значение на научното и технологичното развитие и насърчава учените и изследователите да прегърнат духа на "Две бомби и един сателит"

Държавна награда за наука и технологии на Китай се дава не толкова за теоретични разработки, колкото за създаването и прилагането на нови технологии. По думите на анализаторите призът стимулира "патриотичния дух и смелостта в преодоляването на всякакви препятствия".

Връчването на научните награди е прелюдия към по-големи крачки, тъй като страната навлиза в 14-ия си петгодишен план (2021-2025 г.), пише Global Times.

През 2019 г. наградата бе присъдена на конструктора на атомни подводници Хуанг Сюхуа и метеоролога Зенг Цинкун.

През 2018 г. наградата получиха експертът по радари Лиу Йонгтан и експертът по отбранително инженерство Цян Чиху.

Наградата показва значението на националната отбрана за страната, твърдят чуждестранни наблюдатели.