Китайският луноход "Юйту-2", който е съставна част от кацналия на 3 януари на обратната страна на Луната апарат "Чанъе-4", за 7 месеца работа на естествения спътник на Земята измина 271 метра, предаде ТАСС. Освен това апаратът изпрати нова порция от снимки.

Вижте всички снимки, които Китай направи на обратната страна на Луната >> >> >>

Автоматичният спускаем модул "Чанъе-4" и луноходът "Юйту-2" преминаха в спящ режим след приключването на поредния лунен ден, който е с продължителност около 14 земни денонощия.

Синхуа отбелязва, че денем луноходът се придвижвал по зададения маршрут, изпълнявал задачи, свързани със сондиране на местността, изследвал структурата на грунта и местното ниво на излъчваната от звездите неутронна радиация.

В съобщението се казва, че "Чанъе-4" и "Юйту-2" са в нормален работен режим. Луноходът ще продължи да изпълнява функциите си след приключването на лунната нощ след 14 земни денонощия.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември м.г. Основната част на проекта "Чанъе-4" е свързана с изследване на обратната страна на естествения спътник на Земята. На 3 януари апаратът успешно кацна на Луната и малко по-късно изпрати първата снимка на повърхността на обратната й страна от близко разстояние.