Китай ще стартира своята мисия за връщане на лунни проби "Чанъе-6" през следващата година. Пекин ще пробва да осъществи първото в историята събиране на материал от обратната страна на Луната.

"Чанъе-6" ще бъде изстрелян след разполагането на нов лунен сателит през първата половина на идната годината. Това означава, че мисията по вземането на проби от почвата ще се осъществи след юни 2024 г.

Приблизително 8200-килограмовият космически кораб от четири части ще бъде изстрелян с ракета Long March 5. Той ще се впусне в почти двумесечна одисея, за да достави на Земята ценни от научна гледна точка лунни проби.

Спускаем апарат ще се приземи в южната част на кратера Аполо в басейна на Южния полюс - Ейткен (SPA). Това е гигантски, древен басейн, който може да осигури достъп до материал, изхвърлен от дълбините на Луната.

Спускаемият модул ще се опита да събере 2000 грама материал, както изгребван от повърхността, така и събран от дълбоки пластове. Материалът ще се натовари на модул за изстрелване. Той ще се отправи за среща с маневриращ модул, останал в орбита около Луната. След това двата апарата ще се скачат и ще потеглят обратно към Земята. Мисията напомня изключително много "Аполо". По този начин Пекин ще осъществи и тренировка за бъдещо пращане на хора на естествения земен спътник.

Ако успее, мисията ще позволи на учените потенциално да анализират материал, изкопан от лунната мантия. Това може да предложи прозрения както за състава на тази иначе недостъпна част от Луната, така и дори за еволюцията на Луната.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО