Напоследък Китай си е поставил за цел да се превърне в научен лидер и поредното доказателство за това е стартирането на работата на най-големия радио телескоп с една чиния в света. 500 - метровият гигант се нарича Aperture Spherical Radio Telescope и ще се използва от астрономи от цял свят.

Според сп. Nature, проектът ще може да сканира два пъти по-голяма част от небето отколкото следващият по големина радио телескоп - Обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

На китайските инженери са им трябвали три години само за да тестват огромното съоръжение. Изграждането му пък е отнело други пет години. Сред причините за впечатляващите срокове са както неговата комплексност - съставен е от около 4400 алуминиеви панели, така и отдалечената локация, до която липсва достатъчно качествена транспортна инфраструктура.

Освен за изследване на звезди, пулсари и цели галактики, телескопът ще може да се използва и за откриване на екзопланети, а според някои учени - и за търсенето на следи от разумен живот на тях. Само по време на тестовете гигантът е открил над 100 пулсара. За информация - до 2017 г. по данни на NASA учените са знаели само за 2000 такива обекта.