Китай успешно изстреля три спътника за дистанционно наблюдение Яоган-35 (Yaogan-35) в орбита, съобщава Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника, цитирана от ТАСС.

Според нея изстрелването е извършено в 21:28 местно време с помощта на ракета CZ-2D ("Чанчжън-2Д" ) от космодрума Съчан в югозападната част на страната. Той стана 429-ият поред от тази серия.

Тези космически кораби са част от третата група Яоган-35 и ще бъдат използвани за провеждане на научни експерименти, както и за изследване на природни ресурси. Така те ще образуват единна мрежа заедно със спътниците от втората група, които бяха изпратени в орбита миналия месец.

Пекин активно развива националната си космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната.

Китайски специалисти едновременно работят по проект за изследване на астероиди и Марс. В орбита тече изграждането на космическата станция, която по план трябва да започне да работи нормално в края на тази година.

През 2021 г. Китай извърши 55 космически изстрелвания, поставяйки национален рекорд. По този показател Китай изпреварва САЩ, заемайки първо място в света.