През следващата година Китай планира да започне да извежда в орбита своята голяма космическа станция, която трябва да стане готова за използване до края на 2022 година. А сега Китай предложи на всички държави-членки на ООН съвместното използване на новата орбитална станция, предава Kaldata.

Китай официално покани всички държави на ООН за съвместно използване на Китайската космическа станция (CSS).

Китайското правителство предлага в бъдещата работа да се използва приетият преди 50 години Договор за космоса, в който изрично се казва, че изследването на космоса трябва да става само с мирни цели.

"Китайската космическа станция принадлежи не само на Китай, а и на целия свят", заяви Ши Жонгджун (Shi Zhongjun), представителят на Китай пред международните организации.

"Всички държави, независимо от тяхната големина и ниво на развитие могат да участват в програмата при еднакви условия", заявява комунистическата страна.

Китай специално отбеляза, че на развиващите се страни ще обръща особено внимание. Предвиждат се три варианта за използването на новата космическа станция.

Самостоятелни научни експерименти във и извън станцията, както и съвместни изследвания с китайската космическа агенция. Освен държави, в тази програма могат да участват институти, университети, частни компании и обществени организации. Заявките за участие ще се приемат до 31 август тази година.