Учени откриха, че покачването на средните температури в Китай влияе на броя самоубийства в страната. Проучването е публикувано в рецензираното списание JAMA Psychiatry през март и е проведено от изследователи от университета Фудан и Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, пише South China Morning Post.

Авторите са използвали данни от 432 008 случая от самоубийство, настъпили между 2013 и 2019 г. в континентален Китай. Те са ги съпоставени с метеорологичните данни. Изследователите откриват пряка връзка между покачващите се дневните температури и относителния риск от смъртни случаи от самоубийство.

Изследователите установиха, че повече от 65 000 самоубийства или 15% от общия им брой в Китай между 2013 г. и 2019 г. са свързани с "неоптимална температура".

Статистиката е доста любопитна.

Излизането на Китай от гражданската война и трудния период след това е довело до покачване на самоубийствата с 10% през 50-те години на миналия век.

Замърсяването на въздуха в градовете и други причинени от човека фактори са довели до увеличаване на самоубийствата с 20% през последните десетилетия, въпреки увеличеното материално благосъстояние.

Нещо повече, авторите установяват, че по-възрастните възрастни и хората с ниски нива на образование са с по-висок риск от самоубийство, свързано с топлината. Процентното увеличение на броя на смъртните случаи от самоубийство ще бъде по-висок в Южен Китай.

"Ние прогнозирахме, че прекомерните смъртни случаи от самоубийства ще се увеличат със затоплящия се климат, характеризиращ се с високи нива на вредни емисии", пишат авторите в изследването.

Авторите разкриват, че по-топлите лета, ще направят хората по-чувствителни към зимата. Дори студения сезон да е малко по-топъл, той ще се усеща по-студен. Което ще увеличи самоубийствата.

Подобни изследвания са провеждани в САЩ и Мексико и установяват същата взаимосвързаност между климатичните промени и самоубийствата.