Китайската космическа станция навлиза в нова фаза на приложение и развитие, която ще продължи повече от 10 години след завършването на строителството й тази година, предаде Синхуа.

Първоначалният план е да се изстрелват два пилотирани космически кораба и два товарни космически кораба всяка година по време на новия етап, заяви на пресконференция Хао Чун, директор на Китайската пилотирана космическа агенция (CMSA).

Астронавтите ще остават в орбита за дълъг период от време, ще извършват космически научни и технологични експерименти и ще поддържат космическата станция, каза Хао.

С цел по-нататъшно подобряване на всестранните възможности и технологичното ниво на пилотираната космическа програма на страната ще бъде разработено ново поколение ракети-носители и пилотирани космически кораби, допълни Хао. Ракетите-носители от ново поколение и капсулата за връщане на новия пилотиран космически кораб ще могат да се използват многократно.

Пилотираният космически кораб от ново поколение ще може да превозва седем астронавти, а капацитетът му за полезен товар също ще бъде значително подобрен.

Във фазата на приложение и развитие ще се провеждат по-мащабни експерименти за космически изследвания и тестове на нови технологии в различни научни сфери.

През 2023 г. Китай планира да изстреля първия си голям телескоп за изследване на космоса.

Междувременно китайските власти поканиха астронавти от други страни да се присъединят към проекти на китайската орбитална станция, която ще започне да работи нормално до края на 2022 г. Това съобщи говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, цитиран от ТАСС.

"Готови сме да си сътрудничим с всички страни. Китайската орбитална станция кани чуждестранни астронавти да се включат в космически изследвания заедно с китайските тайконавти", каза той на брифинг, отговаряйки на журналистически въпрос за перспективите за международно сътрудничество.

Китайската станция се намира на височина около 400 километра и се очаква да работи повече от десет години. Тя е предназначена е за трима души (до шестима за кратко при смяна на екипажа). Масата на Т-образния комплекс е 66 тона.