Двама китайска астронавти излязоха на първа космическа разходка от новата китайска орбитална станция, съобщиха световните агенции.

Китайската държавна телевизия показа кадри, на които се вижда как тайконавтите Лю Бомин и Чен Хонбо излизат от основния модул на фона на Земята под тях. Командирът на екипажа Ни Хейшан остана в станцията. Лю и Чен трябва да монтират роботизирана ръка с дължина 15 метра.

Тайконавтите пристигнаха на станцията на 17 юни за тримесечна мисия. Първият модул "Тюнхъ" или "Небесна хармония" на третата китайска орбитална станция беше изстрелян на 29 април. Товарен кораб без екипаж достави по-късно гориво и храна.

Роботизираната ръка, която Лю и Чен монтират, ще се използва за сглобяването на останалите модули на орбиталната станция. Китайската телевизия уточни, че скафандрите на тайконавтите ще им позволят да работят до шест часа в открития космос.

Това е втора космическа разходка за китайски астронавти след първата на Джай Дзиган през 2008 г., продължила двадесет минути.