Китайските астрономи ще използват най-големият радиотелескоп в света FAST, за да отговорят на въпроса колко нови слънца могат да се появят в Млечния път в бъдеще, съобщава агенция "Синхуа".

FAST е разположен в югозападната китайска провинция Гуейджоу. Новата мисия на съоръжението е да търси места за раждане на нови звезди. Учените ще анализират получената информация, за да могат по-добре да разберат как звездите възникват и синтезират химични елементи.

Китайски астрономи вече постигнаха успех, наблюдавайки раждането на тъмно молекулярно облак за първи път с помощта на три телескопа на САЩ и Европа. Откритието е публикувано в Astrophysical Journal и е представено от списанието Nature.

Ли Ди, главният астрофизик на FAST, заявява, че водородът е основната суровина за образуването на нови звезди. Той съществува главно във формата на атоми във Вселената.

Едва след като водородните атоми се превърнат във водородни молекули, стартира гравитационният колапс и ядрен синтез, благодарение на които се раждат звездите, обяснява Ли.

"Ключовата стъпка от превръщането на водородните атоми в водородни молекули се случва на повърхността на космическия прах", казва Ли.

Учените откриват тъмни региони във Вселената, които са богати на атомни и молекулярни газове, както и на космически прах. Тези формирования са известни като междузвездни тъмни облаци. Астрономите смятат, че това са места за раждане на нови звезди, нови планети и вероятно на нов живот.

Поради спецификата на космическия прах и тъмните облаци е много трудно те да се открият и изследват. За да стане това е нужна много мощна техника.

FAST е най-чувствителният радиотелескоп в света. Той е разположен в естествено дълбока и кръгла карстова депресия в югозападната китайска провинция Гуейджоу. Инсталацията бе завършен през септември 2016 г., а стартът на телескопа ще бъде през септември тази година. Учените очакват да направят важни открития с него, като първите му такива ще са свързани с появата на нови звезди.