Космическата сонда "Амал" ("Надежда") на Обединените арабски емирства беше изстреляна днес към Марс от космодрума Танегашима в Япония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е първата арабска космическа мисия до Марс. Тя трябваше да започне на 14 юли, но беше отложена два пъти заради лошо време.

Снимка: АР/БТА

Сондата беше изстреляна с японска ракета носител "Н2А" и се отправи на 7-месечно пътуване до Червената планета.

Снимка: АР/БТА

Космическият апарат ще обикаля в орбита около Марс поне две години и ще събира данни за атмосферата и климата.

Снимка: АР/БТА

Емирствата посрещнаха с еуфория в ранните часове на понеделник вестта за изстрелването на сондата "Хоуп" към планетата Марс, първата междупланетна мисия, осъществена от арабска страна, предаде Франс прес.

Ентусиазъм беше обхванал и космическия център "Мохамед бен Рашид", осъществил марсианския проект, над който работиха около 450 специалисти, повечето от които бяха граждани на Емирствата.

Сара ал Амири, заместник-ръководител на проекта и министър на върховите технологии на ОАЕ сподели голямата си радост в момента на старта.

"Това пред очите ни е бъдещето на ОАЕ", заяви министърката пред телевизионния канал Дубай ТВ.

Мисията на "Хоуп" е повод за голяма гордост в Емирствата. "Нашата сонда предава послание за гордост, за надежда и мир в арабския свят!", заяви правителството на ОАЕ в Туитър. Ние отново се свързваме със златната епоха на арабските и ислямски открития!".

Най-високият небостъргач в света, "Бурдж Халифа", символично прожектира обратното броене на старта на сондата върху фасадата си няколко часа преди изстрелването. ОАЕ се надяват мисията да бъде вдъхновяваща за младото поколение в арабския свят. "Хоуп"трябва да достигне до Червената планета през 2021 година, когато Емирствата ще честват половинвековния си юбилей, припомня агенцията.