Космическият телескоп Джеймс Уеб преодоля важен етап за успеха на мисията си - пълното разгъване на топлинния му щит, един съществен елемент, за изпълнение на бъдещите му мисии в космоса, предадоха световните агенции.

Разгъването на топлинния щит беше една от най-трудните задачи за мисията на телескопа. Щитът се състои от пет слоя, всеки един с размерите на тенис корт. Те трябва да предпазят научните инструменти от горещината на нашето слънце. Петте слоя бяха старателно разгънати и опънати един по един в рамките на ден и половина. Това бе наполовина по-кратък период от очакваното.

Телескопът Джеймс Уеб , който тежи седем тона, е толкова голям, че, за да влезе в ракета, той трябваше да бъде нагънат като оригами и сега трябва да бъде разгънат в космоса по време на свръхопасни процедури.

Най-мощната космическа обсерватория в света бе изстреляна преди седмица от Френска Гвиана и сега се намира на повече от 900 000 километра от Земята. Телескопът е все още напът към финалната си орбита - 1,5 милиона километра от нашата планета, което е четири пъти разстоянието от Земята до Луната.

Топлинният щит на телескопа се разгъва, направляван от космически център в Балтимор, където над 100 инженери се редуват денонощно, за да гарантират, че всичко ще протече нормално.

Топлинният щит е с размери 20 на 14 метра и е с формата на диамант. Слоевете му са фини като косъм и бяха сгънати като акордеон. Сега те са раздалечени на няколко десетки сантиметра един от друг. Те са направени от полиамидна лента или каптон, материал, избран заради своята устойчивост на екстремни температури (между 125 градуса и минус 235 градуса). Разгъването на слоевете включваше стотици макари, метри кабели и двигатели.

Термичният щит е от съществено значение, защото инструментите на Джеймс Уеб могат да работят при много ниски температури и в мрак.

Следващият етап е разгъването на огледалата на телескопа. Първо ще бъде разпънато по-малкото, второстепенно огледало, а после главното, което е покрито със злато и е с диаметър около 6,6 метра. Това може да се случи до понеделник.

След всичкото това разгъване телескопът ще пристигне в крайната си точка, наречена втора точка на Лагранж. Тогава инструментите му ще трябва да бъдат охладени и калибрирани, а 18-те огледала, оформящи основното му огледало трябва да бъдат много точно напаснати.

Шест месеца след изпращането си в космоса, телескопът ще е готов да започне да изследва произхода на Вселената, но също и да търси обитаеми среди извън нашата Слънчева система.