Марсоходът на НАСА "Кюриосити" е открил в атмосферата на Марс високо съдържание на метан, което може да е свидетелство за присъствието на живи организми на Червената планета, съобщи вeстник "Ню Йорк таймс".

Образци от въздуха на Марс са били взети в сряда, а още в петък учените са направили редица експерименти. От тях станало видно, че откритият метан може да служи за газ-биомаркер. Но досега не беше обявено официално за откритието.

"Като отчетохме този удивителен резултат, ние реорганизирахме графика си през уикенда, за да проведем допълнителни изследвания", заяви един от изследователите на НАСА пред изданието, цитирано от БТА.

Резултатите могат да бъдат получени още в понеделник.

По-рано "Кюриосити" установи сезонни изменение на съдържанието на метан в атмосферата на Марс. Този марсоход кацна на Червената планета на 6 август 2012 година за изследване на кратер, кръстен на името на австралийския астроном Уолтър Гейл.

Японската космическа агенция пък ще изстреля роувър към една от малките луни на Марс - Фобос или Деймос, през 2024 г., съобщи изданието Ню сайънтист.

Мисията ММХ (Martian Moons eXploration - "Изследване на марсианските луни") ще изучава и двата естествени спътника. Върху кой ще кацне роувърът, още не е решено. По план космическият апарат трябва да навлезе в орбита през 2025 г. и да върне мостри на Земята през 2029 г.

Роувърът ще бъде построен съвместно с Германия и Франция.

Специалистите предпочитат роувърът да изследва Фобос, защото така може да бъде разрешена загадката как се е образувал спътникът - дали се е откъснал от Марс след удар, или е прихванат астероид. Има данни, че строежът му е сходен на марсианския, но те не са окончателни.

Повърхността на Фобос не е много скалиста и кацането там ще е по-лесно.