"Приближаваме създаването на нов орбитален ресурс - перспективния кораб "Федерация". Необходимо е да започнем с подготовката на космонавти за него. Конкурсът започва днес и ще продължи до края на годината. Ще изберем от шест до осем човека", каза на пресконференция в Москва заместник-началникът на държавната корпорация Александър Иванов, цитиран от ТАСС и БТА.

Избраните специалисти първи ще полетят на новия космически кораб "Федерация" и ще се отправят към Луната, предава Лента.

Вижте как изглежда космическият кораб "Федерация" >> >> >>Изпитанията на новия кораб „Федерация“ ще започнат през 2021 г. с безпилотен пуск от космодрума Восточний.

През 2023 г. са предвидени два старта на кораба – в безпилотен и в пилотиран режим. За извеждането се планира да бъде използвана ракетата-носител "Ангара-А5В" с повишена товароподемност.

Вижте как изглежда ракетата "Ангара-А5В" >> >> >>Космическият кораб „Федерация“ е разработен от ракетно-космическата корпорация „Енергия“ и е предназначен за транспорт на товари и хора до Луната и орбитални станции, намиращи се на околоземна орбита.

Числеността на екипажа може да е от четири до шест човека. В режим на автономен полет корабът може да се намира до 30 денонощия, а при полет в състава на орбитална станция – до една година.

За завършване на летателните изпитания на „Федерация“ ще е необходимо провеждането на четири успешни полета на кораба, в това число поне два в пилотиран режим, включително един с облитане на Луната, уточнява ТАСС.

Конкурсът ще бъде проведен в няколко етапа - селекция по образование и професия, комплекс от медицински прегледи, оценка на психологическото състояние, тестване на физическата подготовка.

Приоритет ще имат кандидатите с техническо образование, а също и военни летци.

Руският отряд космонавти се състои от 30 човека, 14 от които нямат опит с летенето в Космоса. Други осем са летели веднъж, четирима - два пъти и двама - три пъти.

Космонавтите Фьодор Юрчихин и Генадий Падалка са извършили съответно четири и пет орбитални полета в междупланетното пространство. Генадий Падалка е носител на световния рекорд по престой в космоса с 878 дни. Той е и най-възрастният космонавт от руснаците. Най-младият е Иван Вагнер, роден през 1985 г.

Това ще е 17-ият конкурс за руския отряд космонавти. Предишният беше през 2012 г. Необичайното при него беше, че заявките можеха да подават всички желаещи, а не само военни пилоти и персонал от ракетно-космическата промишленост.

Тогава бяха избрани осем човека, от които шестима още са част от отряда.

След 2025 г. ще бъдат осъществявани полети на пилотирания транспортен кораб от ново поколение по програмата за усвояване на Луната.

Руснаците имат амбициозен план - до 2040 година да правят по един или два пилотирани полета към Луната годишно.

Русия ще вози туристи около Луната >> >> >>