Магелановият поток е мащабно газово образование, в началото на което са разположени галактиките джуджета Голям и Малък Магеланов облак. Този поток от газ на практика обгражда почти цялата ни галактика. Според учените структурата е поне 5 пъти по-близо от смятаното досега.

"Освен ако не знаете точно колко по същество ярко е нещо, да разберете колко далеч е то е изключително трудно. И има много неща в космоса, за които присъщата яркост не е добре дефинирана", споделят астрономите.

"Произходът на Магеланов поток е голяма мистерия през последните 50 години. Предложихме ново решение с нашите модели. Изненадващото беше, че моделите дадоха потока много по-близо до Млечния път", каза физикът Скот Лучини от Университета на Уисконсин-Медисън.

В по-ранната си работа екипът прогнозира, че Потокът трябва да бъде заобиколен от корона от топъл газ. Следва ново моделиране, включващо тази корона, както и нов модел за облаците, което предполага, че те са в орбита един около друг от 3 милиарда години.

Според алгоритъмът структурата е на 65 000 светлинни години от Земята. Предишни оценки сочат разстоянието му от приблизително 325 000 до 650 000 светлинни години. 

"Ако Потокът е по-близо, отколкото предполагахме, трябва да преосмислим ключовите му свойства", споделят учените.

Резултатите означават, че газът в Магелановия поток вероятно ще започне да се сблъсква с Млечния път по-рано, отколкото сме предполагали, инжектирайки го с нов материал и генерирайки ударни вълни, които ще накарат газа да се струпва и да образува нови звезди. Според изчисленията на екипа това ще започне да се случва в сравнително кратък за космическо време период - след около 50 милиона години.

Данните ще накарат астрономите да преосмислят разстоянието и разположението на звездите в Магелановия поток, както и на обектите "замъглени" от него.