Изследователи от Швейцария планират да използват магнитни бактерии за борба с ракови образувания, пише Нюз-медикъл нет.

Това са бактерии, които притежават естествен магнетизъм заради съдържащите се в тях частици железен оксид.

Авторите на настоящото изследване от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих са открили начин, по който тези микроорганизми ефективно да преминават през стените на кръвоносните съдове и впоследствие да колонизират тумора.

Учени от цял свят изследват как лекарствата за борба с рака могат да достигат най-ефективно до злокачествените образувания, срещу които са насочени. Една от възможностите е да се използват модифицирани бактерии като "фериботи", за да пренасят лекарствата през кръвния поток до туморите.

Швейцарските изследователи вече са успели да контролират някои бактерии, така че те да могат ефективно да преминават през стените на кръвоносните съдове и да проникват в раковата тъкан.

Под ръководството на Симоне Шюрле специалистите са избрали да работят с магнитните бактерии. Тези микроорганизми от рода Magnetospirillum реагират на магнитни полета и могат да бъдат контролирани с магнити извън тялото.

Учените обаче са открили трудност при преминаването на лекарствата в кръвта. Стените на кръвоносните съдове представляват плътно разположени клетъчни бариери. Експерименти с мишки показват, че използването на въртящо се магнитно поле засилва способността на микроорганизмите да преминават през пролуки в стените на кръвоносните съдове.

Подобни бактерии биха могли в бъдеще да пренасят противоракови лекарства. В изследванията си върху клетъчни култури изследователите са симулирали това приложение, като са прикрепили към бактериите липозоми (наносфери от подобни на мазнини вещества). Те са маркирали липозомите с флуоресцентно багрило, което им е позволило да докажат, че бактериите наистина са доставили своя "товар" в тумора. При бъдещо приложение в медицината липозомите ще бъдат пълни с лекарство.

Използването на бактериите като преносители на лекарства е един от двата начина, по които те могат да помогнат в борбата с рака. Другият подход е на повече от сто години и в момента преживява възраждане: използване на естествената склонност на някои видове бактерии да увреждат туморните клетки.

Понастоящем множество изследователски проекти проучват ефикасността на бактериите E. coli срещу тумори. Днес е възможно да се модифицират бактерии с помощта на синтетичната биология, за да се оптимизира терапевтичният им ефект, да се намалят страничните им ефекти и за да станат по-безопасни.

Бактериите E. coli, използвани в проучванията върху рака, не притежават естествен магнетизъм и следователно не могат да бъде задвижвани и контролирани от магнитно поле. Като цяло магнитната реактивност е много рядко явление сред бактериите. Magnetospirillum е един от малкото родове микроорганизми, които притежават това свойство.

Поради това Шюрле и колегите й искат да направят магнитни и бактериите E. coli. Това би могло да позволи един ден да се прилага магнитно поле за контрол на клинично използвани терапевтични бактерии, които не притежават естествен магнетизъм.