Учени успешно унищожиха популация комари в лабораторна среда, като използваха метод на генното инженерство, който разпространява блокираща женската репродукция модификация, предаде Ройтерс.

Учените успели да елиминират популацията за по-малко от 11 поколения. Това навежда на мисълта, че технологията може в бъдеще да се използва за контролиране на маларията - паразитно заболяване, пренасяно от комари Anopheles gambiae.

"Ще са нужни поне 5-10 години, преди да се опитаме да тестваме каквито и да било подложени на въздействието на технологията комари в природата", заяви един от авторите на изследването Андреа Кризанти от Лондонския имперски колеж.

Резултатите за пръв път показват, че технологията може напълно да потисне популация комари. Надеждата е, че в бъдеще е възможно да бъдат пуснати подложени на технологията комари, разпространявайки женско безплодие в местни популации маларийни комари и да ги накарат да колабират.

Въпросната технология уврежда ДНК и предизвиква продължителни генетични промени в много поколения, като възпрепятства нормални биологични процеси.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър байотекнолъджи".