Сонда, изпратена за изследване на Марс от Обединените арабски емирства, засне  разразяването и изчезването на прашна буря на Червената планета.

Сондата Hope или "Надежда" предоставя подробности за структурата и променливостта на марсианската атмосфера, използвайки редица бордови камери и научни инструменти.

Макар че атмосферата на Марс е много по-тънка от Земята, тя все пак е достатъчна за създаване на ветрове. Яростни прашни бури могат да покрият цялата планета в мъгла в продължение на седмици.

Снимка: UAE Space Agency

Hope предостави безпрецедентни данни за това как тези бури се развиват и еволюират с течение на времето, използвайки своята камера и инфрачервен спектрометър, за да характеризира термичното състояние на повърхността на Червената планета и нейната долна атмосфера.

Сондата проследява развитието на една буря, разпростряла се на 4 000 километра и покрила планини и кратери. Тя продължила близо 2 седмици.

Достъпът до този тип данни може един ден да помогне на хората, живеещи на Червената планета, да разберат дали е безопасно да излизат навън по време на пясъчна буря и как да предпазват по-добре слънчевите панели.