Намиращият се на Марс мини-хеликоптер "Инджинюъти" извърши 25-ия си "най-амбициозен досега" полет над повърхността на Червената планета, подобрявайки рекордите си за разстояние и скорост, съобщи Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, която отговаря за проекта.

Вижте снимките на "Инджинюъти" от Марс >> >> >>

"Инджинюъти" извърши полета на 8 април, движейки се в северозападна посока над район, наречен Сейтах. Мини-хеликоптерът прелетя на разстояние 704 метра, подобрявайки с 80 метра рекорда си, поставен по време на деветия си полет. "Инджинюъти" подобри и постижението си за скорост, движейки с 5,5 метра в секунда. Апаратът се задържа във въздуха 161,3 секунди", се посочва в съобщението.

"Инджинюъти" извърши деветия си полет на 5 юли миналата година. Тогава мини-хеликоптерът измина 625 метра без кацане за 166,4 секунди, движейки се със скорост от 5 метра в секунда.

Дизайнерите и учените се надяваха, че апаратът може да извърши поне пет полета, но досега той вече е изминал 5824 метра за 25 полета и е прекарал във въздуха 46 минути и 31 секунди.

25-ият полет отвежда "Инджинюъти" по-близо до следващата му дестинация: речна делта в кратера Джезеро (Йезеро), която може да съдържа доказателства за древен микробен живот. Роувърът "Пърсивиърънс" се е отправил към същото място, носейки със себе си набор от инструменти за изследване на скали и почва в района.

Районът Сейтах има пясъчни хребети, които са непосилни за колесни роувъри. Мини-хеликоптерът демонстрира способността си да изследва места на Марс, които трудно могат да бъдат достигнати с други средства.

Сейтах означава "сред пясъците" на езика на навахо, който НАСА избра да използва за обозначаване на редица обекти и зони на Червената планета за текущата мисия на марсохода "Пърсивиърънс".

Информацията за поведението на "Инджинюъти" има за цел да помогне за изграждането на следващия марсиански хеликоптер. Той ще бъде по-голям и оборудван с шест ротора. Предполага се, че теглото на апарата ще бъде приблизително 30 килограма.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари миналата година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи 39,1 секунди.

НАСА определя полетите на мини-хеликоптера като демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.