Американските мъже са много по-болни спрямо хора от други богати страни, твърди нов доклад на Commonwealth Fund.

Проучването разглежда връзката между здравето на мъжете и здравната система в 11-те страни с най-високи средни доходи в света: Австралия, Канада, Франция, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Швеция, Обединеното кралство и САЩ.

Мъжете в САЩ имат най-високия процент на смъртни случаи, които могат да бъдат избегнати. Те страдат най-много от хронични заболявания и са най-предразположени към високо кръвно налягане.

Техните нужди от психично здраве са 2-рите най-високи от изследваните страни, като повече необходимост от такива грижи има само в Австралия.

В САЩ се наблюдава най-висок процент мъже, които съобщават, че имат поне един проблем с медицински сметки и проблеми, свързани с разходите.

Единствената област, в която американските мъже имат добри резултати е относно ракът на простатата. Мъжете в САЩ имат най-нисък процент смъртни случаи, с това заболяване.

"Мъжете в САЩ с несигурност на доходите се справяха най-зле. В резултат на това американските мъже, особено тези с по-ниски доходи и финансов стрес, имат най-лоши здравни резултати", добавят авторите.

Друг доклад на Commonwealth Fund, публикуван през април 2022 г., установи, че жените в репродуктивна възраст също се справят зле в САЩ в сравнение с 10 други страни с високи доходи.