Утрото на 15 февруари 2013 година започва напълно нормално за индустриалния руски град Челябинск. Улиците са пълни с коли на хора, пътуващи към работата си или да оставят децата си на училище. Часът е 9:15, когато ярка светлина заслепява всички. Минута по-късно се чува мощен взрив, който разтърсва всички и изпочупва прозорците на много от сградите в едномилионния град.

Като началото на ядрена война

Сергей Серсков работи в Челябинск. Когато пристига в офиса си, е заслепен от светлина, по-силна от Слънцето.

"Няколко минути по-късно прозорецът изведнъж се отвори. Имаше огромна експлозия, последвана от многожество по-малки. Усещаше се като военна зона и продължи около 20 до 30 минути", споделя Серсков пред Би Би Си.

Мнозина мислят, че Русия е станала жертва на ядрена атака, а Третата световна война вече е в ход. Мощният взрив, ярката светлина и следите от дим в небето навяват мисли за удар с балистични ракети.

Космическа заплаха

Над Челябинск обаче не избухва ядрена бомба. На около 20 километра над града се взривява метеорит с маса от 13 000 килограма и диаметър от 20 метра. 

Ранени са най-малко 1200 души, най-вече от счупването на стъкла от ударната вълна. От тях поне 46 са приети в болница, двама от които - в тежко състояние.

Голяма част от града остава без прозорци, докато навън температурата е -14 градуса по Целзий.

Установено е, че взривът е бил с мощност от 500 килотона в тротилов еквивалент или над 30 пъти повече спрямо експлозията на атомната бомба над Хирошима.

Засегнатите от ударната вълна сгради са 7200. Някои са се разминали със счупените прозорци, но при други са рухнали част от конструкциите. Нанесените щети са за 33 милиона долара.

Падането на метеорита в Челябинск е сред десетте най-големи регистрирани в историята. Масата на фрагменти от метеорита е около 1 тон.

"Челябинският метеорит е един от най-добре проучените. Той пада в гъсто населен район, за първи път са получени голям брой видео и фото материали, има голямо количество разкази на очевидци, различни инструментални данни. Около 300 научни статии са посветени на изследването му", заявява пред ТАСС Олга Еретнова, доцент на катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет.

Метеоритът се движи с 69 000 км/ч и до падането си е напълно неизвестен за астрономите, допълва Еретнова.

Конспирациите

Макар учените да са единодушни, само една година след взрива се оказва, че голяма част от руснаците не вярват експлозията да е причинена от метеорит.

Проучване, публикувано от московски всекидневник "Новые известия", установява, че едва половината от читателите му вярват на официалната версия. Според вестника другата половина има няколко различни тези.

Преобладаващите са, че взривът е тест на секретно американско оръжие, руска балистична ракета излязла извън курса си, послание от Бог и дори извънземен "троянски кон", носещ нов смъртоносен вирус, който да унищожи Земята.

"Нашите граждани си спомнят съветското минало, когато новините за бедствия и аварии се премълчаваха, а истината - укриваше", казва Алексей Гражданкин, заместник-директор на Левада център, независима московска социологическа агенция.

Докато теориите, свързани с извънземни, вземат превес сред вярващите във феномена, тезите за объркан руски експеримент с ракета се възприемат повече от скептичните към управлението на Путин.

Известният с противоречивите си и крайни изявления руски политик Владимир Жириновски използва момента, за да наложи тезата, че събитието е дело на "антируските хардлайнери в САЩ", които са провели "таен оръжеен тест над Русия".

Пресата в Челябинск пък тиражира на първите си страници информацията, че метеоритът е "успешно прихванат и свален" от ПВО-системите на руската армия, като така е избегната по-голяма катастрофа.

"Министерството на отбраната на Русия не е предприело никакви действия, свързани с инцидента", коментират публикациите от Кремъл.

Ответни действия

След събитието над Челябинск водещи световни университети и учени започват да гледат по-сериозно на опасността от сблъсък с метеорити.

В деня на удара Bloomberg News съобщава, че Службата на ООН по въпросите на космическото пространство е предложила създаването на глобална система за предупреждение за астероиди. Политически лидери от Русия и САЩ предлагат разработката на "оръжия", които да противодействат на "космическата заплаха".

Изчислено е, че честотата на въздушните изблици от обекти с диаметър 20 метра е около веднъж на всеки 60 години. Обикновено те се случват над океана или над слабо населени зони.

Учените заявяват, че експлозията над Челябинск е можела да бъде много по-мощна и фатална, ако метеоритът е навлязъл в атмосферата под по-стръмен ъгъл.

Взривът над руския град увеличава подкрепата на НАСА за мисии за защита на Земята от астероиди. Миналата година стартира първата такава - DART. Тя ще изпита технология за отклоняване на обекти с диаметър 150 метра от траекторията им. Отклоняването няма да стане с взрив, а със сблъсък с висока скорост.

Не всички обаче са въодушевени от ентусиазма на големите държави да "пазят Земята от космически заплахи". Причината е, че това може да се използва за прикритие на разполагането на оръжия в орбита.

През 2020 година НАСА и най-новото звено на въоръжените сили на САЩ - Космическите сили, официално обявяват, че ще си партнират по изграждането на планетарна защита.

Пентагонът дори участва в мисията DART, спомената по-горе, а НАСА изстрелва своя тестови спътник от база на Космическите сили в Калифорния.

Русия от своя страна смята да използва остарели балистични ракети като "анти-астероидни амуниции". За конкретните детайли около плана няма подробности.