Модулът "Пирс" от руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) ще падне в понеделник в Тихия океан, след като освободи място за скачване на многоцелевия лабораторен модул "Наука", съобщи ТАСС.

Вижте как изглежда "Пирс" отвън и отвътре >> >> >>

"Отделянето от МКС е планирано за 13:56 часа московско време, а падането в океана - за 17:51 часа на 26 юли", съобщиха от Роскосмос.

Модулът ще се придвижи с помощта на товарния кораб "Прогрес МС-16", който вече е скачен за "Пирс". В 13:53 часа ще бъде дадена команда за разкачане, като физическото отделяне е предвидено за 13:56 часа.

Двигателната установка на "Прогрес МС-16" за излизане от орбита ще бъде включена в 17:01 часа. Към 17:42 часа се очаква навлизането на "Пирс" в плътните атмосферни слоеве, а десет минути по-късно неизгорелите елементи от модула ще се потопят в Тихия океан, далеч от транспортните маршрути - на 3600 км от Уелингтън и 5800 км от Сантяго.

Модулът "Пирс" беше изстрелян в орбита на 15 септември 2001 г. и се използваше като порт за скачване на товарни и пилотирани космически кораби към МКС. До ноември 2020 г. космонавтите го използваха и за излизане в космоса.

На мястото на "Пирс" ще се скачи новия лабораторен модул "Наука", който трябва да се доближи до МКС в сряда.