Мнозина си представят, че когато човечеството реши да колонизира друга планета, то ще изпрати там първо екип от най-способните свои представители. Те ще трябва да са едновременно интелигентни, но и много добре подготвени физически и психически, за да оцелеят във враждебните условия на един друг свят. 

Вижте как изглеждат залезите и изгревите на Марс >> >> >>

Едва ли са много онези, които са предполагали, че първите земни колонизатори могат да се окажат ... обикновени микроорганизми. Именно такава е обаче идеята на професор Хосе Лопез от Nova Southeastern University, който неотдавна публикува научна статия в списание Nova Southeastern University по темата. 

Вижте колко много Марс прилича на Земята >> >> >>

Според учения, първите "колонисти" на най-близката до Земята друга планета - Марс - трябва да са именно микроби. Включително бактерии и вируси, които поддържат много процеси, важни за живота на Земята. "Животът, какъвто го познаваме, не може да съществува без ползотворните микроорганизми" - посочва професорът в съобщение до медиите. 

Вижте Червената планета от орбита >> >> >>

Според него, за да оцелят човешките представители на една стерилна планета с негостоприемни условия, която при това е много далече, те ще трябва да вземат със себе си и микробите. И дори да ги изпратят преди това.