Мрежата за Наука и иновации на Обединеното кралство, Британски съвет и Международният научен център по изкуствен интелект на ЮНЕСКО (IRCAI) канят на онлайн диалог на тема "Ролята на изкуственият интелект за справяне с климатичните предизвикателства". Събитието ще се състои на 18 януари 2022 г. от 18 часа, съобщават организаторите от Британски съвет.

Гост-лектор на събитието ще е доктор Ейдън О'Съливан, доцент по енергия и изкуствен интелект в Университетски Колеж Лондон. Към него ще се присъединят петима изключителни учени от Европа на кръгла маса-дискусия върху приложението на изкуствения интелект в различни аспекти на климатичните предизвикателства като въглеродни емисии, замърсяване на въздуха, съхранение и анализ на данни за климатичните промени и подобряване на оценката на риска.

Публиката ще има възможност да задава въпроси по време на дискусията към всички панелисти, на които ще бъде отговорен в последващата сесия с въпроси и отговори.

Събитието ще бъде предавано на живо към широка аудитория във Великобритания и в целия регион. Следващите събития са посветени на темите "AI и здраве" (11 февруари) и "AI и образование" (3 март).

Учените от региона, които ще се включат в дискусията с д-р О'Съливан на 18 януари са от България (Проф. Тодор Стоилов, ИИКТ-БАН), Унгария (д-р Пал года, изследователски институт по икономика на селското стопанство), Чехия (д-р Ян Червени, изследователски институт "Глоубал чейндж"), Полша (Марчин Гнат, "Еърли") и Латвия (проф. Гатис Базбауерс от Техническия университет на Рига).

Събитието е без такса участие, но изисква предварителна регистрация.

Тази кръгла маса е част от серия от диалози, които Британски съвет организира на тема различните приложения на изкуствения интелект в живота ни, с гост-учен от Великобритания и петима учени от 10 държави в Централна и Източна Европа, Турция и Балтийските страни. Целта на серията е да се покажат постиженията на Обединеното кралство и на страните от нашия регион в областта на науката и иновациите, и да се подпомогне обмена на знания и добри практики.