Астрономи откриха характерни признаци за вода на кометата 2I /Борисов, първата дошла от междузвездното пространство, съобщи Ню сайънтист.

Ако това бъде потвърдено, за първи път се открива вода от друга звездна система в Слънчевата. Това прави пренасянето на живота от една в звездна система в друга възможно, стига в кометата да има съставните части за живота или дори примитивни организми.

Тъй като кометата Борисов беше открита в края на август, астрономите се надпреварват да я наблюдават, преди тя да се доближи до Слънцето в началото на декември. Вече беше забелязан газ под формата на циан, който се изхвърля от повърхността й - нещо присъщо за кометите в Слънчевата система.

Адам Маккей от центъра "Годард" и колегите му сега откриха големи количества кислород около кометата, вероятно резултат от сублимиране на воден лед заради топлината от Слънцето. Те са наблюдавали Борисов с инструмент в обсерваторията Апачи пойнт в Мексико.

По техните данни кометата произвежда до 19 кг вода в секунда.

Според Алън Фицсимънс от Куинс юнивърсити в Белфаст са наблюдавани ясно кислородни молекули, а те насочват към вода на кометата.

Вода извън Слънчевата система е откривана и преди - в атмосферата на екзопланети или звездообразуващи мъглявини, но не и толкова близо.