Учени откриха дюни от зрънца вледенен метан с примеси от азот на Плутон, анализирайки снимки, направени от сондата "Нови хоризонти", съобщи Асошиейтед прес.

Откритието показва, че планетата-джудже е по-динамична, отколкото мислеха специалистите досега.

Вижте снимки от повърхността на Плутон >> >> >>

Дюните са образувани сравнително неотдавна. Те са в района с форма на сърце в основата на планини, високи колкото Алпите. Образували са се от гигантски блокове лед със заскрежени метанови шапки. Тези равнини в лявата половина на сърцето на Плутон са наречени Спутник планиция.

Наличието на дюни на Плутон изненада специалистите заради разредената атмосфера. Те предполагат, че азотният лед от повърхността на Спутник планиция се е преобразувал в газ, който е повдигнал метановите частици във въздуха. Леките ветрове на планетата-джудже след това са отнесли и струпали зрънцата.

Известно е, че дюни има на Марс, Венера, сатурновата луна Титан, дори на кометата 67Р Чурюмов/Герасименко. Само тези на Плутон обаче, са от метан.

"Никъде другаде от известните ни обекти, не е достатъчно студено" - обясни ръководителят на екипа Мат Телфър от университета в Плимут.

Учените оприличиха дюните на Плутон с тези в Белите пясъци в Ню Мексико и в калифорнийската Долина на смъртта.

"Плътността е малко по-малка от тази, с която сме свикнали за дюните на Земята - каза Джани Раденбау от университета "Бригам Йънг". - Усещането в ръката би било по-леко, но пак ще има зрънца, които де се изсипват от нея, а под краката дюните биха скърцали ".

Екипът още не е определил височината на дюните. Предположенията са, че тя е десетки метри. Още е неизвестно кога дюните са най-активни и дали се променят.

Учените са работили с данни от прелитането на сондата "Нови хоризонти" край Плутон през 2015 г., когато тя се доближи до планетата-джудже на 12 500 км. Сега космическият апарат лети към Койперовия пояс и се очаква на 1 януари догодина да премине край обекта Ултима туле, чиято орбита е на 1,6 милиарда км зад Плутон. Следващата седмица наземният контрол на мисията в университета "Джонс Хопкинс" ще събуди "Нови хоризонти" след петмесечна електронна хибернация.

Повърхността на Плутон

Снимка: NASA

Дюните на Плутон

Снимка: NASA

Повърхността на Плутон

Снимка: NASA

Атмосферата на Плутон

Снимка: NASA