Американската и европейски космически агенции се обединяват за 10-годишна спътникова мисия, която ще наблюдава най-ясния признак за промени в климата - покачващото се морско ниво, съобщи в. "Дейли мейл".

Целта на мисията "Сентинъл-6/Джейсън Си Ес" е да установи колко ще се покачат океаните до 2030 г. Спътниците ще измерват покачването на морското ниво през следващото десетилетие и колко бързо става то. Мисията също ще събира информация в помощ на прогнозите на времето, за температурните промени в атмосферата, ще прави вертикален профил с висока резолюция на температурата и влажността.

"Ако се замислите, покачването на глобалното морско ниво означава, че 70 процента от земната повърхност става по-висока - 70 процента от планетата ни променя формата си и нараства. Така че цялата планета се променя. Това именно ще измерваме", каза главният учен на мисията Джош Уилис от НАСА..

За мисията, ръководена от НАСАq ще бъдат използвани два идентични спътника "Сентинъл-6А" и "Сентинъл-6В". Те ще бъдат изстреляни през пет години.

Преди "Сентинъл 6" четири други съвместни американско-европейски мисии са измервали покачването на морското ниво трийсет години - "ТОПЕКС/Посейдон", "Джейсън-1", "Топография на океанската повърхност/Джейсън-2" и "Джейсън-3. По техните данни нивото на океаните се покачва с около 0,1 инча годишно (1 инч = 2,54 см).

Според изчисления, основаващи се на подобен период на затопляне преди 125 000 години, морското ниво може да се повиши с 3,35 м до края на века.