"Капсули на времето от раждането на нашата Слънчева система преди повече от 4 милиарда години", така НАСА описва троянските астероиди, намиращи се в орбитата на Юпитер. Само няколко седмици ни делят до старта на първата мисия към тези мистериозни обекти.

Вижте как ще изглежда мисията "Луси" >> >> >>

Изстрелването на сондата "Луси" е насрочено за 16 октомври. Апаратът ще излети от Кейп Канаверал, Флорида на борда на ракетата Atlas V.

Учените определят астероидите, намиращи се в двете точки на Лагранж на Юпитер за "останки от първоначалния материал, образувал външните планети".

Мисията носи името на най-древното намерено човекоподобно - австралопитекът Луси, който от своя страна е кръстен на песента на Beatles - Lucy In The Sky With Diamonds.

"Луси" ще ще посети от близо 7 различни троянски астероида. Някои от тях напомнят на обектите в пояса на Кайпер, който се простира извън орбитата на Нептун. Смята се, че всички троянци изобилстват от тъмни въглеродни съединения. Под изолационно одеяло от прах те вероятно са богати на вода и други летливи вещества. Пътят на "Луси" до обектите ще продължи 12 години.

Ако учените успеят да проучат състава на астероидите, то ще бъдат отговорени много въпроси, свързани с възникването на планетите и техния състав. Вероятно е изследването да хвърли светлина и върху това доколко е вероятно планетите около други звезди да имат строеж, сходен с този на Земята.