НАСА разгласи нов основен приоритет на своята лунна мисия: изследването на мистериозни геоложки особености. Това са две странни куполи-могили, които са изградени от гранитни скали. Учените подозират, че те са образувани от богата на силициев диоксид магма.

Това, което прави могилите толкова необичайни, е фактът, че този тип магма обикновено се образува на Земята само в присъствието на вода и вулканична активност, причинени от изместване на тектонски плочи. На Луната обаче те липсват.

"Куполите нямат правилна форма заради ерозията и метеоритните удари и са разделени от малка низина. Въпреки това те имат забележително много еднакви характеристики, включително височина", обясняват астроновите.

НАСА вече планира мисия, която ще разгледа отблизо мистериозните куполи. Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE) включва пакет от пет инструмента, два от които ще бъдат монтирани на стационарен кацащ модул, а останалите три на мобилен роувър.

Луноходът ще има десет земни дни, за да се изкачи на върха на един от двата купола, за да изследва химическия му състав. Според учените това ще позволи разкриването на мистериозния му произход.

НАСА планира мисията да стартира през 2026 година.