Директното наблюдение на екзопланети е изключително предизвикателство. Ако извънземен вид на 100 светлинни години от нас иска да види Земята като единичен пиксел, ще му трябва телескоп с основно огледало с диаметър 90 километра. Въпреки това има начин за детайлното наблюдение на повърхността на малки екзопланети без необходимост от голям телескоп. Тайната - Слънцето може да бъде превърнато в гигантска леща.

Всеки обект с маса изкривява пространство-времето, карайки светлината да се огъва около него. Това създава феномена, известен като гравитационна леща, позволявайки ни да видим какво има зад нея.

Нашето Слънце, като най-големият обект наоколо, може да се използва като леща на телескоп за достигане на невероятни увеличения на отдалечени обекти и така започна проектът за слънчеви гравитационни лещи.

Алгоритъм с изкуствен интелект и машинно обучение може да превърне разтеглените снимки на евентуалната екзопланета в четимо изображение или карта.

За да бъде осъществен подобен проект, трябва да бъде изпратен апарат на 97 милиарда километра от Слънцето. Това е 650 пъти разстоянието от нашата планета до него. За сравнение Плутон се намира на "едва" 7 милиарда километра от нашата звезда в най-далечната си точка.

Вояджър 1 е най-отдалеченият от Земята обект, но той все още е на около 23 милиарда километра от Слънцето.

Завършилият Московския държавен университет и работещ за НАСА учен Слава Туришев твърди, че технологията необходима за подобен проект вече е налична. Именно това показва проведено от него предварително проучване.

Съвременен сателит, снабден с всичко необходимо може да пътува 25 години до своята дестинация, за да започне да използва Слънцето като гигантска леща. За целта би помогнала и иновативната технология на слънчевото платно.

По думите на Туришев предварителните изследвания са показали, че подобна мисия може да стартира през средата на 30-те години на този век. Целта на наблюдението обаче трябва да е известна, защото сателитът ще пътува до точно определена точка.

В далечното бъдеще човечеството може да изстреля множество подобни мисии, които да наблюдават годни за живот екзопланети.