Космическият кораб DART (Double Asteroid Redirection Test) на НАСА ще полети през юни 2021 г. на борда на ракетата Falcon 9 от базата Ванденберг в Калифорния (САЩ), съобщава американската космическа агенция. Целта на апаратът е да тества възможността за използване на кинетична енергия за промяна на траекторията на астероида Дидимуун.

През 2022 г. DART ще се сблъска с космическия обект, открит през 1996 година и орбитиращ на около 11 милиона километра от нашата планета.

Бюджетът на мисията е 69 милиона долара, включително разходите за ракетата. Значението на проекта е огромно, въпреки ниските разходи. Ако експериментът е успешен, човечеството ще има евтин и надежден метод за отклоняване на астероиди, заплашващи да се ударят в Земята.

През 2016 г. учени от САЩ предложиха друг метод за справяне със заплахата от астероиди. Революционният метод разчита на лазер, който да загрее повърхността на космическото тяло, а посредством разсейването на топлината неговата орбита да бъде променена. Това би било изключително ефективно при справяне с открити рано обекти, намиращи се далеч от нашата планета.

Ако опасността от астероиди бъде открита в "последния момент" от НАСА смятат, че сблъсъкът ще бъде по-удачния избор за отклоняване. Именно това ще тества и проектът DART, който ще сблъска 500-килограмова сонда с висока скорост в Дидимуун.

Астрофизиците успокояват, че за планетата ни няма да възникне никаква опасност в следствие от осъществения удар върху Дидимуун. Освен това НАСА планира да заснеме експеримента в най-големи детайли.