НАСА отложи още веднъж изстрелването на космическия телескоп "Джеймс Уеб", този път за 2021 г., съобщиха световните информационни агенции.

Изстрелването на телескопа "Джеймс Уеб" беше отлагано многократно. До миналата есен се очакваше то да е през тази година. След това датата беше отложена за 2019 г. и 2020 г. Новият срок е 30 март 2021 г.

Независима комисия на НАСА установи технически проблеми, включително и човешки грешки. Заради тях цената на телескопа ще достигне почти 10 милиарда долара, при предвидени 4,5 милиарда долара през 2007 г.

Вижте как изглежда орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" >> >> >>

Телескопът "Джеймс Уеб" ще бъде много по-мощен от предшественика си "Хъбъл". Той ще даде възможност на специалистите да видят "светлина от самата зора на времето". Телескопът "Джеймс Уеб" ще е първи по рода си, защото ще работи с инфрачервена светлина и ще може да се върне много по-назад във времето от другите космически обсерватории. С него астрономите ще могат да виждат през праха как се образуват звездите. Неговото основно огледало ще е с диаметър 6,5 м - три пъти по-голямо, отколкото на "Хъбъл".

Работната орбита на телескопа "Джеймс Уеб" около Слънцето ще е на 1,6 милиона километра от Земята. Европейската космическа агенция и Канада са партньори на НАСА за телескопа "Джеймс Уеб".