НАСА отложи изстрелването на телескопа "Джеймс Уеб", който ще замени "Хъбъл" с още седем месеца - за октомври 2021 г., заради пандемията и по технически причини, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Телескопът трябваше да бъде изстрелян през март 2021 г. Новата дата е 31 октомври 2021 г.

Първоначално телескопът от ново поколение "Джеймс Уеб" трябваше да бъде изстрелян преди повече от 10 години. Предишното двугодишно забавяне, обявено през 2018 г., се дължеше на човешка грешка и проблеми с хардуера. Преди пандемията с Ковид-19 всичко изглеждаше наред.

Вижте как изглежда телескопът "Джеймс Уеб" >> >> >>

"Успехът на мисията е много важен, но безопасността на екипа е най-големият ни приоритет", заяви заместник-директорът на НАСА Стив Юрчик. Поне три месеца от забавянето са заради пандемията.

НАСА планира да транспортира телескопа следващото лято до площадката за изстрелване във Френска Гвиана. Изстрелването с ракета "Ариана" ще е европейският принос към мисията. То трябва да изведе телескопа на височина 1,5 милиона километра над Земята, където няма да е възможно да достигат астронавти. Очаква се телескопът да работи и през 30-те години на този век.

В разгънат вид телескопът "Джеймс Уеб" ще е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 м. Той ще може да регистрира и слаба светлина от най-далечните звезди и галактики. Чувствителността му ще е три пъти по-голяма, отколкото на предшественика му "Хъбъл", изстрелян през 90-те години на миналия век.