Изследване, финансирано от НАСА, подготвя изстрелването на сонда, която да изследва хелиосферата - тази защитна обвивка, която спуска нашето небесно светило над Слънчевата система, предаде Франс прес.

На следващ етап апаратът ще проучи междузвездното пространство, което се разпростира отвъд хелиосферата.

"Нашата сонда ще проникне в местното междузвездно пространство , което досега е било непроучено и никой космически апарат не е бил там", заяви Елена Проворникова от университета "Джонс Хопкинс", в който се провежда изследването.

Споменатата зона се разпростира значително отвъд хелиосферата, защитния слой от частици и магнитни полета, генерирани от Слънцето. В него се разбиват високоенергийните частици от лъчите, идващи от космоса.

Досега защитният слой е бил преодоляван само от две сонди - "Вояджър 1" и "Вояджър 2" през 2011 и 2018 година. Новата, проектирана от НАСА, ще отиде много по-далеч от тях и ще бъде оборудвана с най-съвременни научни уреди. Апаратът ще бъде изстрелян към 2030 година и той ще се движи с над 130 хиляди километра в час. Сондата е два пъти по-голяма от тази на "Вояджър 1" и ще достигне границата на хелиосферата след 16 години, преди да проникне в междузвездното пространство на 150 милиарда километра от Земята.