Американското космическо ведомство покани на посещение в САЩ в началото на 2019 година ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин за участие във форум, заедно с директора на НАСА Джим Брандънстайн, предаде ТАСС.

Поканата е била неофициална, но Рогозин бил възприел положително идеята. Конкретни детайли за визитата все още не са уточнени.

На мероприятието ще бъдат обсъдени теми като историята и отношенията на сътрудничеството в космоса между двете държави. Американската страна се надява до провеждането на форума разследването в Русия на аварията на ракетата-носител "Союз-ФГ" да е приключило.

Представители на правителството на САЩ са разрешили взаимодействието с генералния директор на Роскосмос Рогозин. НАСА ще продължи да работи в тази насока за изпълнението на гражданските задачи на САЩ в космоса в съответствие с политиката на правителството, се изтъква от американска страна.

По-рано Брандънстайн съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп е взела решение временно да бъде изваден от американските санкции Рогозин, за да посети САЩ по покана на НАСА. Той попадна в санкционните списъци през 2014 година във връзка със създалата се ситуация около Украйна.