Когато космическа сонда на НАСА се разби в астероид с цел експеримент миналата година, ударът е изпратил "облак от камъни" в космоса, става ясно от изображения от космическия телескоп "Хъбъл", публикувани в четвъртък, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Космическата сонда ДАРТ се разби на астероида Диморфос през септември 2022 г. на около 11 милиона километра от Земята, за да проучи възможността за отклоняване на небесно тяло, заплашващо нашата планета.

Въздействието на ДАРТ ефективно промени траекторията на Диморфос. Изображенията на "Хъбъл" показват, че сблъсъкът също така е изтласкал в космоса 37 скали с размери от един до повече от седем метра.

Тези скали представляват около 2% от всички, които са идентифицирани на повърхността на астероида. Диморфос, който е с диаметър 160 метра, прилича повече на купчина от големи скали, свързани чрез взаимната си гравитация, отколкото на монолитна, твърда маса.

Камъните, разпръснати от удара, се отдалечават от астероида много бавно - с около един километър в час, според прессъобщението за "Хъбъл". Бавната скорост ще позволи на бъдещата мисия "Хера" на Европейската космическа агенция да инспектира скалите при доближаването си до астероида през 2026 г.

"Облакът от скали все още ще е в процес на разпръскване, когато "Хера" пристигне", каза Дейвид Джуит, астроном от Калифорнийския университет и научен ръководител на изследване по темата, публикувано наскоро в "Астрофизикъл джърнъл летърс".

Облакът "прилича на рояк пчели, който се разпръсква бавно", добавя ученият. Това "зрелищно" наблюдение от телескопа "ни казва за първи път какво се случва, когато ударите астероид и видите скали, изхвърчащи от него", уточнява Джуит.

Разпръснатите при удара камъни показват, че ДАРТ е създал кратер с диаметър около 50 метра върху астероида.

Учените ще продължат да изучават траекторията на скалите, за да разберат "в кои посоки са били изтласкани от повърхността".