НАСА сглоби първата от мощните си ракети Ес Ел Ес, с които ще се извеждат астронавти до Луната, съобщи Би Би Си.

Инженерите от космическия център "Кенеди" във Флорида в петък спуснаха дългата 65 метра основна степен на ракетата, която ще бъде между двата по-малки ракетни бустера. Така за първи път трите основни елемента на ракетата бяха сглобени в конфигурацията им за изстрелване.

НАСА планира да изстреля за първи път ракетата по-късно тази година.

По време на мисията "Артемис-1" ракетата Ес Ел Ес ще изведе космическия апарат от ново поколение "Орион" към Луната. Тази мисия няма да бъде пилотирана. Инженерите на американската космическа агенция искат да тестват ракетата и космическия апарат преди пилотираната част от лунната програма, планирана за 2023 г.

Ракетата Ес Ел Ес има гигантска основна степен с резервоари за гориво и четири мощни двигателя и два 54-метрови ракетни бустера. Сглобената ракета е по-висока от Статуята на свободата без пиедестала й.

През март бяха извършени успешни тестове на двигателите на ракетата, които работиха в продължение на осем минути, колкото ще са нужни на ракетата да излезе в космоса след изстрелването.

"Артемис-3" ще е първата мисия, която ще изведе хора на Луната след "Аполо 17" през 1972 г. През април НАСА възложи на частната компания "СпейсЕкс" да построи ново поколение космически апарат за мисията, който ще е адаптирана версия на космическия й кораб "Старшип"