НАСА е съставила списък от ядливи растения, които смята да започне да отглежда на борда на Международната Космическа Станция. От космическата агенция смятат, че на човечеството предстои да пътува в Космоса, а това налага то да има възможност да вземе със себе си семена на ядливи растения, които дори да отглежда по време на продължителните пътувания.

В първия експеримент НАСА ще опита да отгледа люти чушки от вида Española chile на МКС.

Докато такива пиперки често се бъркат за зеленчуци, в действителност те са плодове, а това означава, че чили чушлетата ще бъдат първите плодове, отглеждани в Космоса.

"Търсехме сортове, които не стават големи по размери, но въпреки това са много продуктивни в контролираната среда, която бихме използвали в Космоса", разкрива физиологът на НАСА Рей Уилър. "

Уилър обясни, че от отглеждането на чушки може да има и други ползи, като например да даде възможност на астронавтите да подправят понякога безвкусните си храни в космоса.

Като допълнителна полза, лютите чушките са много богати на витамин С, за който Уилър казва, че е "важно за космическите диети".

В близкото минало България бе водеща страна в провеждането на подобни експерименти в Космоса. Страната ни изпреварва САЩ и Русия в разработването на космическа оранжерия. Компактната мини ферма "Свет" е дело на екип от родни учени и функционира на борда на съветската космическа станция "МИР" от 1988 г. до 2000 г., в която са проведени уникални експерименти с отглеждане на растения.

Основната култура, гледана на космическата оранжерия, е пшеницата, но са правени и други експерименти с зърнени растения.