OSIRIS-REx (или Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) ще се приближи максимално близо до астероида Бену.

НАСА ще излъчва на живо събитието от 18:45 ч. до 19:15 ч. българско време. Апаратът има 5 основни научни инструмента, които не просто ще проучат повърхността на астероида, но и ще вземат проба от него, която ще върнат обратно на Земята.

Вижте как изглежда Бену >> >> >>

Мисията на сондата е на стойност 800 милиона долара. Астероидът Бену е с диаметър 500 метра. Мостри от него би трябвало да бъдат доставени на земята през 2023 г. Целта е сондата да успее да вземе възможно най-много мостри от астероид, повече отколкото са били взимани досега.

Мострите от астероиди, съставени от базови елементи за планети, могат да дадат информация за началото на Слънчевата система. Освен това наличието на вода и определени минерали в тях могат един ден да послужат за запаси на бъдещите космически пътешественици.

По предварителна информация, самото кацане на сондата няма да е днес, а на 31 декември. Това, което сондата ще направи е, да влезе в орбита на  километра около повърхността на астероида Бену.

Поради изключително малките размери на Бену и високите скорости на сондата и астероида, влизането в орбита ще е доста трудно и ще представлява значимо постижение за НАСА.