Американското космическо ведомство e отделило средства за разработката на още една орбитална мисия до Плутон, която ще довърши работата на сондата "Нови хоризонти", прелетяла край небесното тяло през юли 2015 година, съобщава Си Ен Ен.

Вижте как изглежда Плутон >> >> >>

Агенцията цитира изявление на Алън Стърн, ръководител на сегашния и на предишния проект за изследването на Плутон.

"Защо трябва да се завърнем там? "Нови хоризонти" ни обогати с много познания, но засне и изследва едва 40 процента от повърхността на Плутон. Това кратко посещение не ни даде възможност да проследим как текат ледниците, как се променят годишните времена и геологията на планетата. Всички тези проблеми могат да бъдат изяснени от новия орбитален апарат", уверен е Стърн.

Първото "дете" на американския учен, сондата "Нови хоризонти", беше изстреляна през януари 2006 година. В средата на юли 2015 година космическият апарат успешно прелетя само на 13 хиляди километра от повърхността на планетата джудже. Бяха получени многобройни снимки от повърхността й. На тези фотографии човечеството за пръв път видя сърцето на Плутон, равнината Спутник, а също така и следи от реки от лед и вулкани.

Новата мисия обаче ще е орбитална, ще заснеме цялата планета, ще открие още за водата на Плутон и ще позволи на учените да наблюдават топенето на ледниците на бившата планета.