Свикнали сме да виждаме доста снимки от Марс, показващи красивата, но като цяло хомогенна обстановка на повърхността на Червената планета. Изображенията разкриват сходни по състав и цвят скали, независимо дали са правени в някой кратер или на някоя по-равна повърхност.

В направените снимки обаче има едно скорошно изключение, в което сякаш от еднотипната марсианска повърхност стърчи метален предмет.

Учените от НАСА дори го наричат "Pettegrove Point Foreign Object Debris", намеквайки за чуждия му произход.

Според екипа на НАСА обектът е повод за притеснения, защото може да е отломка от марсианския роувър, което би значело, че той се разпада и краят му е близо.

За по-конспиративно настроените обаче притеснението идва от факта, че предметът "явно" е с извънземен произход, а НАСА може би прикрива наличието на чужда цивилизация на Марс.

Изплуваха "забравени" снимки на Марс >> >> >>

След задълбочени изследвания и проучвания обаче, от НАСА обясняват, че обектът не е това, което и учените, и уфолозите са си помислили в началото, а произходът му въобще не е чужд - земен или извънземен. Заснетият предмет всъщност е много тънка скала, чийто цвят се дължи на нейния химичен състав. Много е вероятно тя да е била "донесена" до сегашното си местоположение от скорошната глобална марсианска прашна буря.

Вижте прашната буря на Марс от първо лице >> >> >>