НАСА удължи с девет години мисията на сондата ОЗИРИС-РЕКС, за да достигне нова дестинация, съобщи ДПА, като се позова на съобщение от американската космическа агенция.

Сондата се завръща на Земята, за да достави проби от астероида Бену, събрани през 2020 г.

Под името ОЗИРИС-АПЕКС, сондата ще бъде пренасочена към астероида Апофис, който е с диаметър около 370 метра и ще е на 32 000 километра от Земята през 2029 г.

ОЗИРИС-АПЕКС ще навлезе в орбитата на Апофис скоро след прелитането му край Земята и ще осигури безпрецедентен близък поглед към този астероид клас S", се посочва в съобщение на НАСА.

Сондата ще изследва промените в астероида, настъпващи при близкото му преминаване край Земята и ще се опита да анализира проби от повърхността и под повърхността на астероида.

НАСА обяви, че удължава мисиите на осем от космическите апарати. Това са "Марс Одисей", "Марс рикънисънс орбитър", "Мейвън", "Кюриосити", Инсайт, "Лунар рикънисънс орбитър", ОЗИРИС-РЕКС и "Ню Хърайзънс". Повечето от тях ще продължат работа през следващите три години, а мисията на Инсайт е удължена до края на настоящата година.