Дълбоко под повърхността на земята, един гигант е започнал да се върти в посока, обратна на тази на Земята, сочат резултати от изследване, цитирано от АФП.

Ядрото на Земята, което е с размерите на Плутон, е спряло да се върти и след това вероятно е започнало да се движи в обратната посока, става ясно от изследване, публикувано в сп. "Нейчър джиосайънс".

Ядрото - тази "планета в планетата", съставено основно от желязо, се намира на около 5000 км под земната повърхност и се движи свободно в течната среда на външната си част.

Точният механизъм на това въртене не е известен на науката и е спорен въпрос. Познанието по темата се основава на анализ на сеизмичните вълни от земетресенията, когато преминават през центъра на планетата, информира БТА.

След анализ на данните за сеизмичните вълни за последните шестдесет години, изследователите Сяодонг Сонг и И Янг от Пекинския университет заключават, че въртенето на ядрото "почти е спряло през 2009 г., преди да започне отново в обратна посока". "Смятаме, че вътрешното ядро се движи в една посока спрямо земната повърхност и след това в друга", казаха те за АФП.

"Един пълен цикъл (първо в едната посока, след това в другата) продължава около седемдесет години", смятат те. Последната промяна във въртенето преди тази от 2009 г. вероятно е била през 70-те години на миналия век. Според китайските изследователи следващият цикъл ще настъпи в средата на 40-те години на този век.

Резултатите от изследването може да хвърлят светлина върху мистериите от дълбините на Земята, включително върху това каква е ролята на вътрешното ядро върху магнитното поле на Земята и върху скоростта на въртенето й и съответно върху продължителността на деня, посочва електронното издание "Нейчър".

Според двамата китайски автори съществуват физически връзки между всички слоеве на Земята.

"Надяваме се нашето изследване да мотивира изследователите да създадат и изпробват модели, в които Земята се възприема и представя като интегрирана динамична система", обясниха те.

Независими експерти приветстват изследването на китайските учени, но имат и някои резерви.

"Това е много внимателно изследване от отлични учени, използвали голямо количество данни", каза за АФП Джон Видал, сеизмолог от Университета на Южна Калифорния. Според него обаче "нито един от съществуващите модели не обяснява достатъчно добре всички налични данни".

Миналата година той публикува изследване, според което вътрешното ядро на Земята осцилира много по-бързо и променя посоката на въртене приблизително на всеки шест години.

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО