След като няколко пъти до сега марсоходът "Кюриосити" бе заснемал облаците на Марс в ниска резолюция, кадрите му с високо качество вече са факт. Те са уловени по време на залеза на Червената планета, като перестите марсиански облаци се открояват ясно.

Атмосферата на Марс е доста по-различна от тази на Земята - тя има друг състав и 100-пъти по-малка плътност. Въпреки това небето над Земята и небето над Червената планета са доста по-сходни, отколкото мнозина предполагат - и на двете планети може да се наблюдават облаци.

Сателитна снимка, показваща облаците на Червената планета

Снимка: NASA

Макар 95% от състава на марсианската атмосфера да е въглероден диоксид, там има още азот, аргон, кислород, метан и дори вода. Именно наличието на H2O спомага за появата на бели облаци в небето на Марс.

Вижте снимки от облаците на Марс >> >> >>

Марсианските облаци са съставени от ледени кристали на въглероден диоксид и вода. Те се формират по-високо от облаците на Земята, като понякога височината им достига до 100 километра над повърхността. В общия случай те се появяват в следствие на спад в температурите на най-горния слой на марсианската атмосфера, разпростиращ се от 100 до 200 километра надморска височина. Облаците от този тип са перести и се формират най-често през лятото.

На Марс понякога е доста облачно

Снимка: NASA

Облаците на Марс могат да се формират и в близост до повърхността. Водните частици и въглеродът често се кондензират около финните прахови частици на Червената планета, които са били разпръснати от силен вятър.