Най-големият астероид, който ще премине край Земята през 2021 г., се приближи в неделя до нашата планета на около 2 милиона километра, предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА.

 

Още преди близката среща с астероида, от американското космическо управление успокоиха, че риск от сблъсък няма. За сметка на това тя предоставя на астрономите рядката възможност да наблюдават отблизо небесния обект, научавайки повече както за състава му, така и за историята на Слънчевата система.

Астероидът, наречен 2001 FO32, е с диаметър под един километър. Той премина край Земята със скорост от 124 000 километра в час - по-бързо от повечето астероиди, които ни "посещават".

Астероидът премина на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната - достатъчно близо, за да бъде квалифициран обектът като "потенциално опасен", отбелязват от НАСА.

Скалистото тяло 2001 FO32 е открито преди 20 години - през март 2001 г,. и оттогава специалистите следят траекторията му.

"В действителност знаем малко за този астероид и близкото му преминаване ще ни даде възможност да научим повече за него", заяви по-рано Ланс Бенър от Центъра за изследване на близкоземни обекти на НАСА.

Изследвайки, например, светлината, отразена от повърхността му, астрономите могат да придобият по-ясна представа за състава му.

От НАСА отбелязват още, че над 95 процента от близкоземните астероиди с размера на 2001 FO32 или по-големи са каталогизирани и никой от тях няма шанс да удари нашата планета през следващия век.