Любителите на небесните спектакли в части от Близкия изток и Азия получиха възможност да изпратят подобаващо годината, наблюдавайки как Слънцето образува огнен пръстен около Луната, съобщават световните агенции.

Явлението - пръстеновидно слънчево затъмнение, се наблюдава, когато естественият спътник на Земята покрива центъра на Слънцето, но оставя периферията му видима, образувайки огнен пръстен.

Небесният спектакъл беше наблюдаван на редица места в Близкия изток и Азия - Саудитска Арабия, Оман, Сингапур, Шри Ланка, Индия, Индонезия, Пакистан, Тайланд.

За Сингапур това е първото от двете пръстеновидни затъмнения, което ще е видимо до края на века. Следващото ще бъде наблюдавано през 2063 г., отбелязва Ройтерс.

В Индонезия бяха осигурени телескопи и специални очила за желаещите да наблюдават небесния спектакъл. Предишното пръстеновидно слънчево затъмнение през 2017 г. също се виждаше в части от страната, съобщава Асошиейтед прес.

През повечето години две слънчеви затъмнения са видими от определени места на Земята. Максималният брой е пет.

Следващото пръстеновидно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава през юни 2020 г. в части от Африка и Азия, отбелязва Франс прес.

През декември 2020 г. части от Чили и Аржентина ще станат свидетели на пълно слънчево затъмнение, а региони в южната част на Южна Америка, югозападна Африка и Антарктида - на частично слънчево затъмнение.