През 2018 година астрономите откриват необичаен обект, излъчващ радиосигнали на всеки 18 минути. Това е най-яркият източник на радиовълни, видими от Земята, а обектът действай като небесен фар.

Проучванията на обекта не дават резултат, а астрономите нямат категоричен отговор какво излъчва радиовълните. Учените имат няколко различни хипотези. Обектът може да е остатък от колабираща звезда, плътна неутронна звезда или мъртво бяло джудже, със силно магнитно поле - или може да е нещо съвсем друго.

"Този ​​обект се появяваше и изчезваше в продължение на няколко часа по време на нашите наблюдения", каза в изявление водещият автор на изследването Наташа Хърли-Уокър, астрофизик към Международния център за радиоастрономически изследвания.

"Това беше напълно неочаквано. Беше дори страшно, защото нямаме отговор на въпроса какво е това. А обектът е наистина доста близо до нас - на около 4000 светлинни години от нас. Намира се в нашия галактически заден двор", допълва Наташа Хърли-Уокър.

Изследователите ще продължат да наблюдават обекта. Най-споделяната хипотеза е, че това е странна магнитна неутронна звезда.