Един от изобретателите на генетичният редактор CRISPR вярва, че можем да използваме технологията за справяне с климатичните промени и последствията от тях.

Дженифър Дудна получи Нобелова награда през 2020 година, а в скорошно интервю заявява, че CRISPR може да се използва за създаването на микроби в почвата или водата, които да имат способността "да улавят въглерода от атмосферата".

CRISPR е най-прецизният, евтин и лесно приложим инструмент за създаването на генно модифицирани организми.

"Клиничните и медицински приложения на CRISPR предизвикват голямо внимание", заяви тя пред MIT Tech. "Въпреки това подозирам, че през следващото десетилетие инструментът ще се прилага много повече в селското стопанство и борбата с климатичните изменения", допълва Дудна.

Идеята за използване на CRISPR за модифицирането на растенията, така че те да изсмукват въглеродния диоксид съществува поне от няколко години.

Институтът по биология Солк се опитва да усили кореновата система на растенията, модифицирайки геномът им за производството на повече суберин. Веществото изгражда кореновата защитна обвивка, отговорна за съхранението на въглероден диоксид.

Освен че позволява на растенията да съхраняват повече въглероден диоксид, CRISPR може също да им позволи да станат по-адаптивни към бъдеще, в което климатичните промени не са били предотвратени.

Учени от Калифорнийския университет Бъркли се опитват да модифицират гените на ориза, за да стане той по-устойчив на суша. Изследването е свързано с Innovative Genomics Institute, който е основан от Дудна.

Дженифър Дудна е част и от екипа на стартъпа Alto Labs, който разполага с 3 милиарда долара начален капитал. Основният донор на средства е Джеф Безос, а целта на учените в проекта е създаването на технология за безсмъртие.

Това ще бъде постигнато на няколко етапа, като първият включва по-доброто разбиране за биологичното препрограмиране. Това е метод за основно подмладяване на клетките, след като са узрели. Технологията се е доказала като постижима в малък мащаб и в лаборатория, но Alto Labs иска да я прилага с хора, разработвайки първоначално технология за "вечна младост".