Нобеловите награди няма да имат полови или етнически квоти, съобщи АФП, като цитира изказване на генералния секретар на Кралската шведска академия на науките Йоран Хансон.

Той заяви, че академията иска хората да печелят, "защото са направили най-важното откритие".

От създаването си през 1901 г. петдесет и девет Нобелови награди са спечелени от жени. Това представлява едва 6,2% от общия брой.

Тази година единствената отличена представителка на нежния пол беше филипинската разследваща журналистка Мария Реса, която си подели Нобеловата награда за мир с руския си колега Дмитрий Муратов.

"Тъжно е, че има толкова малко жени, които са нобелови лауреати. Това отразява несправедливите условия в обществото, особено в миналото, но те все още съществуват. Има още много какво да се направи", казва Йоран Хансон пред АФП.

"Решихме, че няма да въвеждаме квоти за пол или етническа принадлежност. Искаме всеки лауреат да бъде приет..., тъй като те са направили най-важно откритие, а не заради пола и етническата си принадлежност", обясни той. Според Хансон това решение е "в съответствие с духа на последната воля на Алфред Нобел".

Генералният секретар на Кралската шведска академия на науките обаче подчерта, че институцията гарантира, че "всички заслужили жени ще получат справедлив шанс да бъдат оценени за Нобелова награда". Според Йоран Хансон "значителни усилия" са положени за насърчаване на номинациите на жени-учени.

"В крайна сметка ще дадем наградата на тези, които се определени за най-достойни, на тези, които са имали най-важния принос", добави той.