Хиляди учени от САЩ обединиха сили, за да обвинят администрацията на президента Доналд Тръмп в опит да подкопае Закона за застрашените видове в полза на търговските интереси. Администрацията планира да преработи разпоредбите на закона, който бе основата на защитата на дивата природа в продължение на 40 години, предаде Ройтерс.

Предложението за реформа на закона бе представено през юли. Сега тече 60-дневен срок за обществен дебат по темата. 9000 биолози адресираха критики относно плановете на администрацията в отворено писмо до министъра на вътрешните работи Райън Зинки и до министъра на търговията Уилбър Рос. Отделно критично писмо бе подписано от 273 водещи университетски учени от цялата страна.

Законът за застрашените видове от 1973 г. сега защитава над 1600 вида животни и растения в САЩ, определени като застрашени от непосредствен риск от изчезване или заплашени да изчезнат в обозримо бъдеще. Твърди се, че законът е допринесъл за някои бележити завръщания на застрашени видове, в това число сивото гризли, калифорнийския кондор и американския белоглав орел.

Но законът дълго време пораждаше полемика заради изискването към правителството да посочи критични хабитати, преценени като такива, които са от съществено значение за оцеляването на застрашените видове, и да ограничи търговските дейности там, като например минното дело, сечта, строежите или енергийното развитие. Критици на закона казват, че тези ограничения представляват нечестна и прекомерно потискаща намеса в правото на собственост и на икономическа активност.

Съгласно предложението на администрацията правителството ще сложи край на практиката на автоматично разглеждане на изчезващите и заплашените видове като едно и също нещо. Планът също така призовава за първоначална оценка на критичните хабитати на видовете въз основа на техните настоящи обхвати, вместо да се предвиждат по-големи зони, за които може да се очаква, че един ден ще бъдат обитавани от застрашените видове.

Администрацията твърди, че предложените промени ще подобрят защитата на дивата природа, като опростят регулаторните процеси и внесат нужни актуализации.

Учените казват, че планираните промени ще подкопаят закона и ще доближат някои видове до изчезването. Една от предложените промени, според тях, ще позволи да се отчитат икономически фактори при оценката на статута на видовете. Това ще наруши изискването на закона, че защитата на видовете зависи единствено от науката.